Wie zijn we

Ezelboerderij de Dijk ligt in het natuurrijke Land van Maas en Waal, vlak bij de prachtige uiterwaarden van de rivier de Waal en net buiten het dorpje Dreumel.

Wij, Rob en Diane Rauwerdink, wonen daar met twee Thaise huispoezen, twee Mudi’s (Hongaarse herdershondjes), Quessantschaapjes, Solognote schapen, twee pony’s, kippen, eenden en natuurlijk . . . . . . . . onze ezels!

Onze ezels zijn Bijou (wit/grijze merrie), Annabel (grijze merrie), Paultje (donkergrijze oen), Jana (bruine merrie), Bram (bruine hengst) en het pasgeboren veulen Bobbie (mei 2023 hengst, zoon van Annabel en Bram).

En wat is dan toch een oen? Dat is een gecastreerde hengst. 

0

1

2

3

4

Een kleine kennismaking met het ras:

Onze ezels zijn zogenaamde huisezels, die lijken op de Nubische en Somalische wilde ezel, met grijs en bruin als overheersende kleuren.

Ezels zijn bijzonder alerte dieren. Ze kunnen voorwerpen dichtbij en veraf tegelijkertijd scherp zien. Tijdens het grazen kunnen ze dus alles om hun heen goed in de gaten houden. Iets onbekends onderzoeken ze met –de vele duizenden haren op- de lippen. Ook het gehoor is goed ontwikkeld, want ze kunnen geluiden van soortgenoten, als balken en briesen, over een grote afstand horen.

Bij een begroeting of uitdaging balkt de ezel. Aan de stand van de oren kun je zien of het om een begroeting gaat (oren staan wat achteruit) of om een uitdaging (oren liggen plat achteruit).

Ezels zijn planteneters, herbivoren dus. Ze leven energiezuinig, volwassen dieren draven alleen als ze verontrust of opgewonden zijn. Ze eten hooi, stro, ’s winters aanvullend brokken krachtvoer en wortels. En een appeltje, dat gaat er ook goed in!